Yasa çerçevesinde taşınmaz sahiplerinin ilgili kurumu ödemekle mükellef oldukları vergi çeşidi vardır. Bu Emlak Vergisi, ev, arsa, arazi ve iş yerleri gibi taşınmazları içermektedir. Bu yazımızda Emlak Vergisi Nasıl Ödenir sorusuna cevap arayacağız.
Sosyal devlet anlayışında hizmet kalitesinin sürekliliği ve kalitesinin artışı istenmektedir. Bir zorunluluk olarak doğrudan veya dolaylı yoldan alınan vergiler vardır. Peki Emlak Vergisi Nasıl Ödenir? Emlak Vergisi gayrimenkulün bulunduğu belediye sınırları içindeki belediye kuruluşuna ilgili yasa gereği ödenmektedir.
Düzenli olarak her yıl iki eşit taksit şeklinde ödemesi gerçekleşir Emlak Vergisi’nin. Ülkemiz genelinde her bölgede Mayıs ve Kasım aylarının son iş günü mesai bitim saatine kadar yatırılması gerekmektedir.
Emlak vergisi ilk taksit dönemi olan Mayıs ayı içerisinde ilk taksit tutarı ilgili belediye kuruluşuna ödenir. Dilenirse emlak vergisine konu olan borcun tamamı yani ikinci taksiti de ödenebilir.
Emlak vergisi, taşınmazın alındığı ilk yıl içinde geçerli olup, taşınmaz elden çıkana kadar devam eder, taşınmazın satış işlemi gerçekleştikten sonra kayıttan düşer ve emlak vergisi mükellefiyeti devam etmez.
Emlak vergisi, tek taşınmazı bulunan gazi, şehit dul ve yetimleri ile birlikte kamu kurum ve kuruluşları, vakıflar tarafından ödenmez. Ayrıca, emekli olup ikinci herhangi geliri bulunmayan, yalnızca bir tek taşınmazı olanlar emlak vergisi ödemekle mükellef değildirler.
Emlak vergisine konu olan ve birden çok taşınmaza sahip olanlar her bir taşınmazı için ayrı olarak emlak beyannamesi vermekte ve emlak vergilerini ödemekle mükelleftirler. Yazımızın sonunda Emlak Vergisi Nasıl Ödenir sorusuna cevap bulduğunuzu düşünüyoruz. Lütfen bizlere yorum yaparak görüşlerinizi bildirin.