Bir yapı inşa edilmeden önce belediyelerde, tapu dairelerinden, valiliklerden, emniyetten, mimarlardan, müteahhitlerden pek çok onay ve belge almak gerekir. Son yıllarda artan sıkı denetim ve kurallar ile istenen bu belgelerden bir kaçını eksik olması halinde yapının inşasına izin verilmemekte ve bu süreç gittikçe uzayabilmektedir. Peki İmar Çapı Nedir?
İstenen bu belgelerden bir tanesi de imar çapıdır. Yapı işleri ve inşaat ile ilgilenmeyen kimselere oldukça yabancı gelen bu imar çapı terimin açıklaması şöyledir; Belediyeler tarafından bir arsa ve arazi üzerine yapılacak olan ev, iş merkezi, fabrika, konut projesi gibi yapının taban alanını, toplam inşaat alanını, kat adedi, metrekare ölçüleri, yola olan uzaklığı ve cepheleri harita ve kâğıt üzerinde gösteren onaylı bir belgedir.
İmar Çapı almak için bağlı bulunulan ve ya yetkili belediyeye bir dilekçe ile başvurmak gerekir. Belediyeler tarafında verilen bu belge bir dilekçe ile arz edilir. Dilekçeyi doldurmak için gerekli olan bilgiler de şunlardır; Yapının yer alacağı şehir merkezinde bulunan mahallenin adı, ada ve parsel numarası ile kimlik bilgileri.
İnternet üzerinden de temin edilebilecek olan bu dilekçe örneği ile arsanın tapusu ile belediyeye başvurulur ve gerekli incelemeler sonrasında imar çapı resmi belgesi verilir. Bu şekilde adlandırılan ve ayrıntılı bir şekilde anlattığımız imar çapı belgesi olmaksızın yapının inşa edilmesi zordur.