Dünya’nın her yerinde kendine özgü konut tipleri olduğu gibi, ülkemizde de iklim koşullarına göre yapılanmış çeşitli yapı tipleri bulunuyor. İnşaat yapı tipleri nelerdir? yazımızın devamında bunları görebilirsiniz.
Bu konut tipleri, doğal koşullara uyum sağlayan yapıların haricinde, sosyo – ekonomik, kültürel olarak da konumlanmış olan yapı tipleridir.
Ahşap yapılar; temeli ve arsa bodrum duvarları ile döşemeleri ahşap iskeletli olan bina tipleridir.
Bitişik nizam yapılaması uygun değildir. Bunun sebebiyse olası bir yangınla karşılaşabilmesidir. Bu sebeple binalar arsa sınırından en az 5 metre kadar uzaklıkta olmalıdır.
Karkas, iskeleti olmayan ve betonarme olan yapılara kâgir yapı denir. Yığma yapıların duvarlarında olanaklarında şartlar elverdiğince yatay ve düşey donatı yani çelik takviye kullanılması önerilir.
Kat yüksekliği en fazla 2.80 metredir. Yığma binaların en bariz belirtisi zemin katlarında duvar kalınlıklarının en az 35 ile 50 cm olmasıdır.
Betonarme yapılar; beton ve çelikten yapılan yapı tipleridir. Beton gevrek bir malzemedir. Buna karşılık çelik esnek bir malzeme olup basınç ve çekme mukavemeti aynıdır. Beton çeliğin paslanmasını önleme özelliğine sahiptir.
Taşıyıcı sistemi olarak çelik yapılardır. Bu yapıların çatı donanımı elden geldiğince hafif olmalıdır. Çelik yapılar aynı zamanda depreme karşıda oldukça dayanıklı yapılardır.
Saman ve toprak karışımından yapılmış olan yapılara kerpiç yapı olarak geçiyor. Kerpiçtense yığma tipi evler yapılabilir.
Prefabrik yapılar hafif yapılardır. Aynı zamanda maliyet olarak düşük bütçeli yapı tipleridir.
Gecekondu; imar ve yapı kurallarına aykırı olarak, kendilerine ait olmayan arsa veya arazi üzerine yapılan izinsiz yapılardır.
Müştemilat; taşınmazın kullanımı kolaylaştıran ek yapı olarak konumlanmış yapı tiplerine denir.
İnşaat yapı tipleri nelerdir? kısaca bahsetmiş olduk. Diğer yazılarımızdan bunların ayrıntılı olarak tanımları ve inşaatlarda kullanım alanlarını incelediğimiz yazılarımızı da okuyabilirsiniz.